About Me

Naam; Eva
Leeftijd: 14
School: Marecollege
Hobby(s):Sporten, Kletsen, posten.
Mail voor Blog: Informatiewli@gmail.com

zaterdag 19 mei 2012

Waterdragers voor Afrika

Bijna iedereen van onze school weet het al, daarom is het tijd om het aan de buitenwereld te posten. Onze wiskundeleraar, Erik Alblas, gaat samen met een vriendin, Annemieke Plat, vanuit Kaapstad helemaal naar Leiden fietsen om geld op te halen voor mensen die geen water hebben in 3e wereld landen. 
Dit staat er op de site van ze (www.waterdragersvoorafrika.nl)

Annemieke Plat en Erik Alblas

In september 2012 stappen de Waterdragers op de fiets.
Schoon water is schaars. Meer dan 1 miljard mensen, voornamelijk in Afrika, beschikken niet over schoon drinkwater. Schoon water wordt steeds schaarser. De komende 25 jaar krijgt een derde van de wereldbevolking (2,7 miljard mensen) te maken met ernstige watertekorten.
 
Ons gedrag hier in Nederland is van grote invloed op de watertekorten elders in de wereld. De gemiddelde Nederlander gebruikt per dag 128 liter water aan douchen, kleren wassen en schoonmaken. Maar het totale gebruik per dag is veel hoger: 4000 liter. Dit water verbruiken we door boodschappen te doen. De producten die wij kopen hebben meestal grote hoeveelheden water gekost. Zo kost een kilo tomaten 215 liter water, rijst 2500 liter water per kilo en rundvlees zelfs 15.000 liter water per kilo. Dit heeft onder andere te maken met het voer voor de koeien, dat enorm veel water kost om te verbouwen.
De producten die wij in de supermarkt kopen komen vaak uit andere delen van de wereld, daar waar water minder ruim aanwezig is dan in Nederland. Dit heeft gevolgen voor het leefmilieu van de plaatselijke bevolking: het grondwaterpeil zakt en rivieren vallen droog waardoor de beschikking tot veilig water om te drinken drastisch afneemt.
De Waterdragers gaan 20.000 kilometer fietsen, van Kaapstad naar Leiden, om dit probleem onder de aandacht te brengen. We hopen op deze manier te bereiken dat zo veel mogelijk mensen meer gaan nadenken over hoe de producten die je koopt zijn gemaakt. Onze reis is gekoppeld aan scholenprojecten: tijdens onze fietstocht worden we gevolgd door leerlingen, terwijl ze les krijgen over het belang van water.
Onderweg willen we laten zien hoe de situatie rondom water is in de verschillende landen. We willen verhalen en ervaringen over het belang van water met jullie delen. Verhalen van mensen die we onderweg tegenkomen die kilometers moeten lopen voor schoon drinkwater of zelfs hun dierbaren verliezen door gebrek aan schoon drinkwater en sanitair. Daarnaast zullen we ook zelf regelmatig geconfronteerd worden met de vraag of we wel voldoende water hebben tot de volgende waterput. Door deze verhalen te delen willen we mensen laten beseffen hoe kostbaar water is en dat ons gebruik best wat minder kan.
Steun ons project en stort een jaar lang een maandelijkse bijdrage op rekening 70.828.19.82. Wanneer je ons voor 2,50 per maand steunt, krijg je een douchezandloper cadeau, zodat je zelf direct kunt beginnen bewuster met water om te gaan!

Dat ze het gaan doen, vind ik echt heel goed van ze. Je denkt er helemaal niet bij na hoeveel water je gebruikt. Het is daarom juist goed om er over na te denken. Mijn vaders steunt ze met 5 euro per maand. Het is niet veel, maar het helpt ze er wel mee (en we krijgen een cool klokje ;3). 
Je kan voor meer informatie bij ze op de site kijken, maar ze hebben ook twitter en facebook. 

Facebook; Waterdragers voor Afrika
Twitter; @waterdragers


xx Eva


Geen opmerkingen:

Een reactie posten